Vechile tradiții din zona Transilvaniei legate de cultivarea viței-de-vie și de producerea
vinului sunt păstrate cu grijă și duse mai departe de Jidvei. Istoria recentă a brandului
începe acum mai bine de 20 de ani o dată cu privatizarea companiei. Peste 20 de ani de
pasiune, dăruire și efort, dublate de o viziune îndrăzneață de business, în centrul căreia
stă respectul pentru arta vinului, pentru oameni și pentru comunitate. Peste 20 de ani
care au marcat trecerea la o etapă modernă a viticulturii în podgoria Târnave.
Jidvei deține cea mai mare plantație viticolă din România și din Europa cu proprietar
unic care se întinde pe o suprafață de 2.500 hectare chiar în inima Transilvaniei. Cele
patru crame ale Grupului, aflate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, dispun de o capacitate
de stocare impresionantă de peste 35 de milioane de litri și de unele dintre cele mai
moderne tehnologii din România.
Pionier în România în ceea ce privește inovația și implementarea noilor tehnologii,
Jidvei deține cea mai mare cramă gravitațională din Europa - Crama Tăuni - și prima de
acest fel din țară, prima mașină de plantare cu GPS din Europa, primul sistem de
vinificație complet computerizat și prima școală privată de viță-de-vie. Mai mult, Grupul
Jidvei a făcut cele mai mari investiții din sectorul vitivinicol din România, de peste 100
de milioane de euro.
Fiind cel mai mare producător de vinuri cu Denumire de Origine Controlată (DOC) din
România, deține unul dintre cele mai diversificate portofolii de produse de pe piața
națională a vinului, variind de la vinuri liniștite la vinuri spumante, vinars și must.
Datorită modernizării, tehnologizării și a orientării către performanță, în ultimii zece
ani, vinurile Jidvei au obținut peste 500 de medalii la cele mai prestigioase competiții
internaționale de profil. În 2019, Owner's Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și
Fetească Regală 2009 au fost singurele vinuri din România distinse cu Marea Medalie
de Aur la Concours Mondial de Bruxelles.
Jidvei este o companie integrată pentru care dezvoltarea economică durabilă și
producția responsabilă reprezintă priorități importante de aceea, în anul 2005, a
înființat prima școală privată de viță-de-vie din România. Pepiniera reprezintă locul în
care Jidvei produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea
necesară realizării noilor plantații, astfel că strugurii folosiți pentru producerea vinului
provin doar din propriile plantații viticole.
Principalele obiective de dezvoltare constau în strategii prietenoase cu mediul:
responsabilizarea socială cu privire la importanța agriculturii durabile; restabilirea
echilibrului natural prin sprijinirea diversității și limitarea intervenției chimice,
gestionarea produselor secundare din viticultură (70% din materialul lemnos este tocat
și utilizat ca îngrășământ natural și sursă de humus, iar 30% ca sursă de energie),
gestionarea durabilă a apei (reducerea cantității de apă utilizată la tratamentele
fitosanitare), adaptarea sectorului viticol la schimbările climatice (înființarea de
plantații cu soiuri rezistente la stres climatic). Jidvei este unul dintre primii producători
la nivel mondial care folosit dopuri 100% bio (reciclabile) pentru vinurile produse.
Abordarea actuală a companiei constă în „vița-de-vie - nimic nu se pierde”, o abordare
unică și inteligentă în aplicarea tehnologiilor orientată nu numai spre performanță, ci și
ca un proces durabil cu potențial estetic și cultural. Aceasta face parte dintr-un set de
valori esențiale: respect pentru vița-de-vie și pentru pământ, respect pentru ceilalți și
pentru comunitățile în care ne desfășurăm activitatea.
Vinul este o poveste despre istoria și tradițiile locurilor din care își trage seva și pe care
le dezvăluie cu fiecare picătură. Vinul însoțește povestea Castelului Bethlen-Haller din
Cetatea de Baltă, devenit simbol de preț al Jidvei. Printr-un proces amplu de restaurare,
început în anul 2003, castelul a fost readus la lumină și reașezat în patrimoniul cultural
al comunității și al României.